Tujuan : Mengkaji  kesan kelembapan terhadap pertumbuhan kulat (mikroorganisma) . 
Kaedah : 1. Dua keping roti yang sama jenis disediakan. Sekeping roti  di lembabkan dengan air 
                    dan sekeping lagi dikeringkan di dalam oven.
                2. Kedua-dua roti disimpan di dalam tempat yang gelap dan dibiarkan selama beberapa                     hari pada suhu bilik (37oC).
                3. Selepas beberapa hari keadaan roti diperhatikan.
Pembolehubah : a) Manipulasi : _______________________
                             b) Bergerak balas : ____________________
                             c) Tetap : ___________________________
 Kesan pertumbuhan kulat diantara roti lembab dan roti kering.
Kesan roti lembab yang ditinggalkan selama lima hari ditempat yang gelap di dalam makmal.
Pemerhatian : Kulat roti (mucor) tumbuh dengan aktif (koloni) di permukaan roti yang lembab berbanding roti yang kering.Terdapat beberapa koloni kulat yang terdiri daripada warna yang berbeza.
Kesimpulan : ___________________________________________________
 
 
No comments:
Post a Comment