Monday, February 21, 2011

The effect of humidity on the growth of microorganism.

Tujuan : Mengkaji kesan kelembapan terhadap pertumbuhan kulat (mikroorganisma) .

Kaedah : 1. Dua keping roti yang sama jenis disediakan. Sekeping roti di lembabkan dengan air
dan sekeping lagi dikeringkan di dalam oven.
2. Kedua-dua roti disimpan di dalam tempat yang gelap dan dibiarkan selama beberapa hari pada suhu bilik (37oC).
3. Selepas beberapa hari keadaan roti diperhatikan.

Pembolehubah : a) Manipulasi : _______________________
b) Bergerak balas : ____________________
c) Tetap : ___________________________


Kesan pertumbuhan kulat diantara roti lembab dan roti kering.



Kesan roti lembab yang ditinggalkan selama lima hari ditempat yang gelap di dalam makmal.

Pemerhatian : Kulat roti (mucor) tumbuh dengan aktif (koloni) di permukaan roti yang lembab berbanding roti yang kering.Terdapat beberapa koloni kulat yang terdiri daripada warna yang berbeza.

Kesimpulan : ___________________________________________________


No comments:

Post a Comment